Еволюция на дигиталния маркетинг- история и бъдеще

Еволюция на дигиталния маркетинг- история и бъдеще

Дигиталният маркетинг е естествена еволюция и развитие на традиционния маркетинг. Днес компаниите и предприемачите залагат основно на стратегии за разпространение на чрез дигитален маркетинг на техните продукти и услуги.

Историята на дигиталния маркетинг започва в началото на 90-те години с масовата поява на имейл и интернет. 

Чрез интернет, маркетинга и търговията придобиват нова скорост на развитие:

Ако приемем, че една от основните функции на маркетинга е да комуникира някакво съобщение, то маркетинга се трансформира все повече в дигитален маркетинг. Това е така защото: хората днес комуникират почти изцяло чрез дигиталните средства за комуникация. Дори телефонът, който беше много силно средство за продажби, днес не е толкова ефективен, защото хората обичат да го използват за комуникация само с приятели и дори не отговарят на непознати номера. Замислете се дори: колко често днес като се запознаете с някой, си разменяте телефонните номера или по-скоро се свързвате в Messenger, Viber или Whatsup?

От друга страна търговията все повече се дигитализира. Дяла на електронната търговия като процент от цялата търговия е 12% през 2018, а до 2022 ще бъде 18%. Темпа на нарастване е огромен. Ползите от от електронната търговия са повече от ясни. Хората винаги са искали да получават всичко по-лесно.Ясно е че да ти доставят продукт до врата е по-лесно отколкото да си го купиш от магазина.

Още нещо много важно: до сега маркетинга прилича повече на транзакция и повече на реклама – ние имаме някакви продукти, продаваме ги на тази цена, с такива условия на доставка.  Сега вече, това не е достатъчно. Всеки го прави това. Разнообразието от продукти е огромно, кои от кои по-хубави (и разбира се има и много боклуци).

В сектора със услугите е същотото, конкуренцията е огромна. Вече клиента иска лично отношение и цялостно адаптиране на офертата, за да му е максимално удобно и да отговоря на 100% на изискванията му. Не забравяйте че трябва и не само да му се усмихвате, но и да го предразположите и той да има положително усещане за услугата ви. Казвам услугата, защото все повече и повече продуктите ще са еднакви като задоволяване на конкретните нужди, но клиента ще търси качеството на услугата.

От друга страна технологичната посока е ясна. Света се дигитализира и прави прехода към виртуализирането. Тоест след време ще говорим, не за дигитален маркетинг, а за виртуален маркетинг!

Дигитален маркетинг – Основни етапи на развитие и бъдеще

Целта на тази статия е да видим, кои са основните етапи на развитието на дигиталния маркетинг. Това ще ни помогне да сме по-подготвени за съвременните маркетингови предизвикателства.От друга страна, когато сме запознати със цялата история на развитие на дигиталния маркетинг ще може по-лесно да предвидим и на къде ще се развива, за да сме в час и ние.

Имел маркетинг

имейл маркетинг - Дигитален Маркетинг

Имейл маркетинга и дори спама започват да се развиват дори малко по-рано от интернет (World Wide Web), който го познаваме ние.

(Първата имейл маркетинг кампания 1978 Gary Thuerk, който е промотирал компютри през АПРАНЕТ и се счита за бащата на SPAMа )

Масовото развитие на Имейл маркетинга обаче е в началото на 90-те години със появата на гигантите от Hotmail, Yahoo, AOL и по-късно  GMail, когато имейла става масов.

Какво представлява имейл маркетинга като цяло?

Имейл маркетингът е един от основните инструменти на дигиталния маркетинг. Най-общо казано имейл маркетинга е процес на събиране на база данни от имейли на хора, които имат интерес към темата, за която говорите или продукта, който представяте. След това им изпращане информация, заради която са се абонирали, с цел някакво действие, най-често продажба. На края измервате резултатите чрез различни метрики и инструменти.

Имейл маркетинга е маркетингов канал с две остриета: когато съобщението е поискано и персонализирано според интересите на читателя, то може да изиграе много положителна маркетингова роля, но когато не е поискано (SPAM), може  да повлияе много лошо на репутацията на фирмата, както и да се стигне до съдебни дела и сериозни глоби особено ако отчитаме и регламента по General Data Protection на ЕС.

През годините имейл маркетинга се разви много във всяка една от основните му дейности, събиране на имейли, обработка, подготовка и изпращане на съдържание и отчитане на резултати. Инструменти като Mail Chimp, Aweber, Email Invest (в България) и много други правят работата на съвременния имейл меркетер много лесна.

Много специалисти по дигитален маркетинг твърдят, че имейл маркетинга не е ефективен и рентабилен. Истината, е че те са в много голяма заблуда, тъй като (днес 2018-та) този инструмент на дигиталният маркетинг е все още независим и за разлика от социалните мрежи, при които сме зависими, от това дали алгорима ще покаже или не нашият пост на последователите ни, при имейл маркетинга, те ще получат почти винаги съобщението ни,  стига само нашите последователи да са лоялни и ние да им предоставяме винаги интересна и персонализирана информация. Така, че бъдете сигурни, че докато има имейли, имейл маркетинга ще е достоен инструмент на всеки специалист по дигитален маркетинг.

Имейл маркетинга е основна част и от арсенала на кънтент маркетинга (маркетинг чрез съдържание), който се налага вече успешно като модел за стратегическо, и устойчиво изграждане на бранда.

Банер реклама

Банер рекламата е един от първите инструменти, които припознава дигиталният маркетинг, като го копира умело от вестниците и списанията. Това, което се надгражда сериозно при банер рекламата в сайтовете е, че с натискането на даден банер, потребителя може да бъде отведен до страницата за повече информация, или тази за покупка, която се рекламира от банера.

От начало банерите се интегрираха като обикновени изображения с текст, който приканват да се кликне върху тях. С развитието на дизайна и анимацията те станаха анимирани и по- интерактивни.

Освен различните формати, банерите са и в различни размери. Тук може да намерите най-популярните размери за Facebook банери, както и най-популярните  размери за стандартни банери.

Банерите основно се разполагат във информационните сайтове, като новинарски сайтове, специализирани информационни сайтове и блогове на конкретни теми.

С развиването на бизнеса и все по-голямото търсене на банер рекламата, се развиха и много рекламни мрежи, които имат позиции в много сайтове. Рекламодателя може да избере най-подходящите позиции за реклама в даден сайт. Или в няколко сайта и чрез сайта на рекламната мрежа, може  да закупи присъствие на тях.

Банер рекламите първоначално се  е измервала за определен период от време, но с развитието на технологиите вече се измерва за определен брой показвания или кликове.

Днес, банер рекламата е достъпна и смислена само най-големите корпорации, които имат възможност да плащат за поддържане на популярността на бранда си. Това е така защото, чрез нея ефективността, от гледна точна на директни продажби от клик е минимална. При положение, че ефективността е минимална рекламодателя не може да си възвърне инвестицията, ако се целят директни продажби. Най-точно казано, хората присъстват на сайтовете заради съдържанието, а не заради рекламите!

Блогинг

блогинг - Дигитален Маркетинг

Блогингът е един от любимите ми канали за комуникация на дигиталния маркетинг. Забелязахте ли? Използвам думата КОМУНИКАЦИЯ, а не реклама, защото рекламата ще бъде все по-малко ефективна с времето. Хората ще искат да чуят вашето конкретно мнение по даден въпрос. Точно поради тази причина блогингът е един от най-силните инструменти на кънтент маркетинга.

Какво представлява блогингът?

Блогът е уеб сайт, който е с информационна цел, а блогъра е автора, който пише по дадена тема или проблем.

Как се използва блогингът за маркетинг?

Много неопитни блогъри използват блога си, като конкретно поле за директна реклама. Тоест техните статии представляват нещо, като страница с описание на техните продукти и услуги и няколко изречения за CALL TO ACTION, които мотивират читателя да си купи. Истината е, че това не е правилният модел на блогинг.

За да имате успех като блогър вие трябва да обичате да пишете малко повече от характеристика на продукта и услугата и предоставите допълнителна информация в цяла поредица от теми: защо използването на даден продукт или услуга, ще ви помогне да задоволите някаква нужда. Още по-важно е вие да изградите името си като експерт в тази област, и разбира се ако читателя прецени, първият човек, с който ще се свърже за помощ ще сте вие.

Също така, за да сподели някой статията ви, той ще очаква някаква полезност в нея (като в тази статия), а не просто една търговски насочена статия, в която има минимално полезна информация, а само условия за покупко продажба. Когато предоставят полезна информация, читателя ще се мотивира да ви последва в социалните мрежи или да се абонира за бюлетина ви, за да е в течение с това, което пишете, защото знае, че пак ще може да прочете нещо полезно от вас! Това е и в основата и на маркетинга чрез съдържание.

Google SEO

Най-популярният начин за натурално дистрибутиране на съдържание в интернет пространството е чрез Google SEO. SEO стратегияпредставлява естествено манипулиране на алгоритъма на google, за да позиционира сайтът ви по- напред. SEO е един от основните инструменти на дигиталния маркетинг.

Гугъл SEO представлявява оптимизиране на съдържанието и линковете, за да може дадена страница от уеб сайта да се класира на по- предни позиции в Google.

SEO върви ръка за ръка с блогинга, тоест като пишете една статия винаги трябва да спазвате основните правила за оптимизиране за google, за да може тя да се класира още от самото начало на добри позиции в търсачката.

Най основно, което трябва да знаете за SEOто, че са важни ключовите думи, които трябва да присъстват както в заглавието, така и в съдържанието. След което е необходимо да имате достатъчно на брой линкове и споделяния в социалните мрежи.

Като споменавам SEO, не е лошо да знаете, че има и SEO за YouTube. За основните елементи на YouTube SEO  ще ви споменя след малко.

Класифицирана реклама

Класифицираната реклама е леко остарял инструмент на Дигиталния Маркетинг. Класифицираната реклама е модел копиран от вестниците и указателите с данни за контакт на фирмите от даден бизнес бранш.

Модела се копира едно към едно онлайн, както имаше сайтове (и все още има), които съдържат информация за всички фирми, които предоставят услуги в дадена конкретна област, като сайта е разделен на много услуги и производители. Това е модела на известните Goldеn Pages.

Към днешна дата този модел не работи по този начин. За да има успех подобен сайт, той трябва да е доста по-нишов, и да предоставя много повече информация и удобство за клиента, за да може той да избере от този сайт а не да търси директно сайта на фирмата предоставяща услугата.

Може би добър работещ пример за подобни уеб сайтове са тези за почивките, които съдържат доста информация за даденият хотел, оферти, допълнителни услуги, локация, трансфери и други. Както виждате всичко се ориентира отново към съдържанието а не просто към една рекламна страница с контакти и цени.

PPC реклама

Рекламата за клик (Pey Per Click рекламата съкр. PPC), един от основните инструменти на дигиталния маркетинг, използван и до днес от много големи и малки фирми по цял свят.

Принципът е прост, рекламодателят се таксува, тогава, когато читателя кликне върху рекламата, без значение дали е текстова реклама, видео или банер.

Има и реклами, които са на принципа CPM (Cost Per Thousand Impressions), но те са не са предпочитани от рекламодателите. Там ефективността от рекламата, не е гарантирана, защото цената се отчита на 1000 преглеждания на рекламата, без значение дали някой е кликнал.

Първата сериозна рекламна мрежа за PPC реклама беше тази на Google Аdwords, след която се появиха и много други, но другата рекламна мрежа която си заслужава вниманието е тази на Facebook Ads.

Една основна разлика между Google и Facebook рекламните мрежи е че Google ориентират рекламите си според моменто търсене на клиента, като му показват реклама със същата насоченост. От своя страна фейсбук пък отчитат интересите на даден техен потребител и му предоставят реклама, която според тях ще му бъде интересна. Google Също имат така наречената диспей мрежа като при фейсбук, но силата им е в таргетираните реклами при търсене, които са по-ефективни но разбира се и по-скъпи. Само за сведение има бизнес ниши като адвокатите в САЩ където един клик на реклама струва над 30 долара.

Към момента рекламите и във Facebook и Google са доста скъп инструмент за директни продажби за малкият бизнес,  а и за големият бизнес и е необходимо да бъдат комбинирани с много добра стратегия за маркетинг чрез съдържание.

Социални мрежи

Социални мрежи - Дигитален Маркетинг

Социалните мрежи са истинската революция на Интернет. Хората винаги са имали нуждата от комуникация и присъствие в малки общества (кръг) от приятели. Развитието на чат технологията в края на 90-те години сложи началото на това дигитално социализиране, но истинската промяна направи Facebook.

Има много други социални мрежи като Twitter, Instagram, Snapchat и др, но истината е че те или ще бъдат придобити от Facebook, както се получи с Instagram или най-вероятно скоро ще фалират тъй като не могат да покрият нуждите за комуникация на обществото.

Facebook създадоха “система” (често ще ме видите да използвам тази дума), която предоставя всички необходими инструменти за комуникация между всички хора на света, които са част от нея.

Системата на Facebook предоставя инструменти за комуникация чрез текст, снимки, аудио, видео, и скоро очаквайте и VR (виртуално).

Системата на Facebook представлява една много голяма база с данни, която знае всичко и за всеки и на база изкуственият интелект заложен в нея, може умело да се използва за реклама от бизнесите, за която споменах по-горе.

Целта на Facebook е да бъдат най-голямото глобално общество. Facebook целят да са  Системата, в която ще може да правите всичко: от това да комуникирате с приятелите си, да поръчвате необходимите ви услуги, да поръчвате необходимите ви продукти, както и всичко друго, което ще интегрират през годините, за да не ви се налага да ползвате каквато и да е друга система. Най-лесният начин, по който го правят е, като изкупуват готови други системи и ги свързват към тяхната.

До сега Facebook разчитат на бизнес модела за продажба на реклама на рекламодателите. Лично аз предвиждам скоро обаче да имат собствени платени услуги и за абонатите си, примерно нещо като глобална мрежа за комуникация без да ви се налага да ползвате интернета от мобилният ви оператор. Тоест ще вземат бизнеса и на мобилните оператори. Мисля така, защото следя опитите им за създаване на свои технологии за разпространение на интернет. Има време ще видим.

Месинджър Маркетинг

Със създаването на Iphone през 2007, смисъла на това да имаш телефон се промени коренно.

Преди ползвахме телефона за обаждания и SMSи. Сега телефона се ползва за всичко друго и най-малко за обаждания и SMSи. Статистиката показва че сега телефоните се ползват най-много за социални мрежи и чат.

Същото, но безплатно и много по-ефективно.

Удобството на всеки един от месинджърите е, че не изисква 100% процентов моментен отговор. Тоест може да питаш някой нещо и той ще ти отговори, когато може, а не като при телефона да изискваш неговото внимание веднага!

Какво представлява месинджър маркетинга: това е маркетинг, който използва месинджърите като Viber, Whatsup, и Messenger на Facebook, за да се изпраща и комуникира дадено съобщение или информация.

Месинджърите убиха телефоните, или поне моя 😀

Честно да ви кажа много хора се дразнят ако им звъни някой непознат и просто не вдигат, докато през месинджър ако ти пише непознат има шанса да премислиш написаното и да отговориш.

Аз вдигам телефона, на непознати, но им давам шанс не повече от 10 секунди, да представят причината на обаждането си и ако са се обадили да ми продават нещо за тяхна изгода им пожелавам успешен ден!

Днес не може да използваш телефона или месинджър с така нареченият Interruption Marketing (Маркетинг чрез отвличане на вниманието). Тоест да звъннеш на някой и да искаш вниманието му веднага. Най-скъпият ресурс днес е времето, не се опитвайте да го крадете от хората!

Ефективният Messenger Маркетинг предполага да бъде интегриран в много правилна стратегия за маркетинг чрез съдържанието, само и единствено, чрез предварително, много ясно и твърдо потвърждение, че клиента ви иска да получава информация чрез този маркетинг канал! Или това е така нареченият permission marketing (маркетинг след разрешение).

Видео маркетинг

видео маркетинг - Дигитален Маркетинг

Видеото е един от любимите ми канали за маркетинг. Видеото започва да се развива като маркетинг канал, част от дигиталният маркетинг след създаването на YouTube през 2005. Видеото се развива супер бързо, защото хората за пръв пръв имат възможност да излъчват себе си онлайн.

Много хора жадни за слава, в рамките на определен период от време събират огромна аудитория от последователи, която следи техните видео публикации.

Най общо казано след заснемането на видео клипа (,което днес може да стане и с телефон), после се публикува в YouTube и на база заглавието, текста, ключовите думи, (вече и думите, които казвате,) както и някои други фактори, видеото се класира в YouTube търсачката. Това са част от техниките за YouTube SEO.

Като казвам YouTube търсачката, трябва да знаете че YouTube  е втората по обем търсения търсачка в света, след тази на Google. След като Google придоби YouTube, реално Google държат основната част от търсенията в света.

След силният старт на Видеото, по-късно и Facebook развиха своята видео платформа и така те са основният видео конкурент на YouTube днес.

Разбира се бива да спомена, че има още големи платформи за видео маркетинг като Vimeo, Dailymotion и примерно vbox7, които са българският аналог, но реално те държат много малка част от вниманието на зрителите в сравнение с YouTube и Facebook.

Също така е много важно да спомена, че тези видео излъчващи платформи от няколко години изцяло завладяха вниманието на по-младата аудитория, която определено се отдръпна от телевизията и цифровите програми, което е голямо свиване на бизнеса за тях. Телевизиите от своя страна разбраха, че за да стигат до тази група от хора ще трябва повече да залагат на присъствието си във YouTube и във Facebook, като линкваха техните статии и видео клипове към сайтовете си.

От друга страна, както Facebook, така и YouTube затегнаха още повече контрола върху трафика от техните сайтове навън към новинарските и другите сайтове с цел да задържат потребителите си в тяхната система.

С възможността за Facebook, YouTube Live, публишърите (новинарските сайтове и телевизии) започнаха да стриймват директно и в двете социални мрежи. Бива да споменем че вече и Instagram стартираха с опция за живо излъчване, така че очакваме и там бурно развитие.

Видеото ще е канала за дигитален маркетинг, който ще расте още по-бурно през следващите години.

Аудио

За разлика от историческото технологично развитие, когато радиото дойде преди телевизията, в дигиталният маркетинг  това стана обратно. Видеото дойде преди аудиото. Причината е много проста. Надпреварата бе да се развие видео канал,защото се знаеше, че видеото е за масата от хора. Аудиото от своя страна почна да печели привърженици защото, много от заетите хора нямат възможност да отделят от времето си да гледат видеото, защото то отнема 100% от вниманието. Аудиото от своя страна позволява да правиш, някои по-рутинни задължения и в същото време да получаваш съдържание, което ти е ценно!

Така се появиха и подкастите, аудио поредици на запис, които най-често се правят от хора с последователи и в други социални мрежи, които дистрибутират съдържанието си и чрез този аудио канал.

Текущо състояние на дигиталния маркетинг

Както сами виждате, развитието на технологиите не спира развитието нито на телевизията, нито на радиото, просто им налага задължение да се реформират и да започнат да излъчват чрез нови технологични системи, за да могат да следват вниманието на хората. Това се случи по същия начин и със вестниците, които трябваше да се прехвърлят онлайн. В момента се печатат само за хората от така нареченото “късно мнозинство”, които ще спрат да си ги купуват тогава, когато спрат да ги печатат.

От друга страна потребителите на съдържанието (самите зрители и читатели) станаха все по-претенциозни от към съдържание и натрапчиви реклами.

Изследвания показват, че потребителите въобще не гледат рекламите в никакъв формат: нито банери, нито текстови реклами, нито телевизионни реклами (или сменят канала или правят нещо друго). За това последните няколко години и Facebook и YouTube а и конкурентните сайтове направиха така наречените натрапчиви реклами. Тези реклами  стартират преди излъчването на даден видео клип за няколко секунди, преди да може да може (да натиснеш бутон, за да) преминеш към гледането на видео клипа. Или пък се появяват след стартирането на видео клипа след като си се загледал вече.

Честно казано лично аз очаквам съвсем скоро да се появят и платени пакети за ползване на тези социални мрежи и без реклами, когато рекламодателите се отдръпнат от тях и  кажат че рекламите не са ефективни, защото хората не ги гледат. Или пък може би някакъв друг тип платени услуги за крайният клиент.

Инфлуенсър маркетинг

Инфлуенсъри , като инструмент на Дигитален Маркетинг

С това насищане от реклами на всякакви стоки и услуги, както никога досега, се появи нов тип маркетинг. Стана ясно, че след като хората не гледат рекламите в каквато и да е форма, и още повече пък нямат доверие в рекламодателя, защото много често вече това са и много малки и непознати фирми, рекламодателите  се сетиха, че могат да използват името на популярни хора, за да рекламират стоките и услугите им. Това се нарича инфлуенсър маркетинг.

Гениално. Много хора натрупаха слава от интернет и сега имат възможност да я използват, като правят публикации в  социалните мрежи със скрити в тях на дадени продукти или услуги.

…..   “това май е неква скрита реклама на Нескафе”, както се пееше в една песен. Скрита, скрита, колко да е скрита? …..

Това се нарича търгуване на доверие за пари. Но работи. И е много популярна по света днес през 2018 г.

И както Gary Vee един от най-известните маркетолози днес казва маркетолозите са алчни и алчността прецаква всичко, така че скоро хората ще се усетят и този канал за реклама ще престане да е ефективен, когато всеки започне да залива с рекламно съдържание без стойност.

Затова не търгувайте доверието си за пари ако държите хората да ви следват! Хората не са за дълго глупави! Истината е да предоставяте качествено съдържание, в сферата която сте добри и потребителите сами ще ви открият като специалист в дадена област и ще искат да ви наемат, за да им свършите работа, или пък ще ви поканят да говорите на някое събитие.

Маркетинг чрез съдържание

Поради отдръпването на потребителите от агресивните реклами и всички други инструменти на така наречения Outbound Маркетинг, днес най-успешният модел на маркетинг се нарича: маркетинг чрез съдържание.

Маркетинга чрез съдържание представлява стратегия при която чрез създаването на образователно съдържание (текст, аудио, видео) се генерира интерес от страна на потребителя към даден бранд или специалист в отделна област на бизнеса Създаденото съдържание се дистрибутира в блога на фирмата или автора, както и в социалните мрежи и профилите в сайтовете за видео споделяне.

Чрез регулярно публикуване на качествено съдържание, автора изгражда доверие в читателите или зрителите и по този начин те го последват, като в даден момент или си купуват от него, или го препоръчват на приятел. Тоест маркетинга чрез съдържание е перфектният начин за създаване на личен или фирмен бранд.

Основата за маркетинга чрез съдържание е заложена в Inbound маркетинга, за който ще пиша във следващата тема.

И последно, преди да приключа със статията ще добавя, че в последните няколко години със тенденцията все повече хора да усещат смисъла и ползите от кънтент маркетинга (маркетинга чрез съдържание), започва да се появява една страшен феномен наречен “контент шок“. Контент шока е момента, в който дадена социална мрежа или интернет като цяло се претрупа с информация по дадена тема и на маркетолозите им е трудно да успеят да направят добро класиране в Google, YouTube, facebook …. поради огромната конкуренция от идентично съдържание. Това е феномен, който предстои да се случи в много индустрии, и за решението му ще пиша в бъдещи теми.

Надявам се, че статията за развитието на отделните канали в дигиталния маркетинг ви беше полезна! Ще продължавам да развивам темата.

Автор: Иван Петров
11.09.2018г.

# Сподели ако ти беше полезно!

ЗАТВОРИ
shares