Маркетинг и Пазар – история, етапи на развитие и бъдеще

Маркетинг и Пазар – история, етапи на развитие и бъдеще

Инсторията на маркетинга и пазара започва  още преди хилядолетия, но истината че думата маркетинг навлиза масово, чак в началото на миналото хилядолетие. Маркетингът се обособява като наука в първите години на 1900 г.

Без значение, че маркетингът, хилядолетия по- рано не е имал нищо общо с маркетинга днес, реално винаги е имало: стойност, размяна, комуникация и сделка!

В тази статия без да претендирам за някакъв научен изказ и супер точност във годините на развитие на маркетинга ви разказвам за него и историческото му развитие …

Бартерът

В началото хората са разменяли стоките на бартер. Един има домати, друг картофи, трети мляко, четвърти е отглеждал животни.

При бартера винаги възниква един проблем: колко домата да дадеш за едно прасе или за един бут от прасе примерно?

Тук се появява необходимостта от стойността. Хората са готови да дадат за нещо повече, а за друго по-малко.

Другият проблем, който се появява е, че не може да ходиш в джобовете с домати, картофи или свински бут, за да разменяш постоянно. Така се появяват и парите.

Също така хората са установили, че е много трудно да ходиш от къща на къща и от един да си взимаш домати, от друга къща да си взимаш картофи а от трета месо, затова са решили примерно една сутрин в седмицата да се събират на едно място в селото и да правят търговия. Така се зародил и пазара? (Market)

Пазарът

В началото имало няколко селянина, които продавали, но със индустриализацията на света хората се изместили в градовете, и това наложило те да си купуват цялата продукция вместо да си я произвеждат и така пазарите ставали по-големи.

Търговците на пазара започнали да имат конкуренция. Конкуренцията била както на ниво качество на продукцията (едните домати били по-хубави от другите), но така и един и същи клас домати се продавал на различни цени (един търговец продавал собствена продукция, друг прекупувал от друг производител и за да запази добра надценка се налагало да продава по-скъпо).

Конкуренция

Търговците после се сетили, че след като имат конкуренция, трябвало или да продават по- евтино, за да се конкурират по цена, или да продават по-хубави продукти, или пък да правят някакви промоции, примерно: вземи 3 кила на цената на 2, или пък да викат по- силно какво предлагат. Други пък се сетили, че можели да подредят сергията си по-добре така, че да се виждат всички продукти и така да продават повече (мърчандайзинг). Всички тези техники вече може да наречем Маркетинг.

С нарастването на размера на градовете, се налагало в един град да има няколко пазара, това и наложило за по-лесно продукцията да се кара на едно място, след което да се преразпределя по отделните пазари. Тъка се зародили и  търговците на едро и прекупвачите, които купували от селяните продукция и я доставяли до търговците на едро.

Услуги

Със разрастването на селата и градовете се зародили много услуги: ковачи, шивачи, строители и други.

Вестници

Появили се и вестниците някъде към 16 век. Вестниците са важен етап от историята на маркетинга.

Хората от градовете използвали свободното време да четат интересни публикации в тях.

От какво се издържали вестниците?

Те се издържали освен от цената на изданието, но и от реклама в тях.

Реклама

Предприемчивите се сетили, че може да рекламират във вестника и така мълвата за техните продукти и услуги да стигне до повече хора. Добре, но и другите предприемачи се усетили че може да рекламират и те пуснали реклама във вестника. Тогава вестникаря се усетил, че може да продава рекламите на различни цени в зависимост от позицията на рекламата и големината й.

Вестникарят след време се сетил да раздели вестника на различни рубрики, защото не всеки се интересува от всичко. Така и рекламите станали по целенасочени в различните рубрики.

Какво станало, когато вестникът се запълнил с реклами и нямало повече място? Цената на една реклама се увеличила.

Списания

Други предприемчиви издадели се сетили, че може да правят и специализирани издания на различни теми. Така се появили специализираните издания, които привличали читатели с различни интереси. Така и рекламата в конкретно списание била по-скъпа, защото вероятността някой да си купи от там нещо, от което се интересува е много по- голяма.

Счита се че първият вестникарски банер се появил през 19ти век. Счита се по това време че вече имало и рекламни пана и билборди. Появили са се и флаерите. Разбира се с разнообразието от издания имало рекламни агенции, които консултирали как и къде да рекламираш.

 

Знаете ли кога се е появил SPAM-ът? Ще кажете с имейл маркетинга?

Телеграфът

Не! Спамът се е появил с телеграфите.

Самюъл Финли Бриз Морз (Samuel Finley Breese Morse) е американски изобретател и художник. Най-известен е с изобретяването на електромагнитния пишещ телеграф („Апарат на Морз“) и „Морзовата азбука“.

На 24 май 1844 г. е изпратено първото съобщение между Вашингтон и Балтимор, по способа на Морз, с текст „Ето какво създаде Бог“.

Първоначално телеграфът се е използвал за предаване на важни съобщения, но когато навлязъл масово започнали да се изпращат и търговски съобщения през него.

Радио

Следващият революционнен маркетинг канал е радиото.

Дълго се спори кой създава радиото. Много учени имат принос за това и Дейвид Хюз, Никола тесла и Хайнрих Херц и други.

Счита се, че първото радиопредаване е било на Бъдни вечер през 1906 г. Реджиналд Фесенден излъчва от брега на Масачузетс към корабите в морето и пасажерите успяват да чуят как той свири на цигулка коледни песни и чете откъси от Библията.

Радиото става популярно през 20-те години на 20-ти век, където моделът както при вестниците се повторил едно към едно, само че този път съдържанието, което се предава не било написан текст, а музика, говор и радио реклами. Появили се специализирани предавания и специализирани радиа. Радиата, както и вестниците започнали да имат и национално покритие.

Първи рекламни агенции

Националното покритие улеснило и големите фирми, защото вече не се налагало да купуват реклами в много вестници и в различните населени места, а рекламирали в националните медии. Разбира се имало и преди това агенции, които правили тази услуга вместо тях.

Тук се зародила и мулти-канални рекламни кампании на повече от един рекламен канал.

Телевизията

Следващото голямо откритие, което се появило била телевизията.

Телевизията беше най-силният маркетингов канал, до съвсем скоро.

Началото на широкото практическо приложение на телевизията е поставено в Германия. Там редовните предавания започват през 1929 г., а Берлинската олимпиада от 1936 г. е предавана на живо и е показвана пред публика в Берлин и Лайпциг.

Моделът на развитие отново бил същия както при радиото, но този път се предавала и картина.

Появила се кабелната телевизия и специализираните програми и предавания. Появил се и телетекста? Знаете ли го, спомняте ли си го-със сигурност няма как да си го спомняте? Кратки рекламни съобщения в допълнителна информация към основния канал. Появили се и рекламни канали.

Брандът

Разнообразието от различни канали за реклама: вестници, радио и телевизия разгорещила още повече и конкуренцията на рекламния пазар, но още по-важното потребителите вече може ли да правят и избор от различни продукти и услуги. Пазарът постепенно започнал да се превръща от пазар на продавача към пазар на купувача. Фирмите започнали не само да се конкурират на база качество и цена на продукта, но и на база опаковка, рекламно послание и обслужване. Това зародило и брандинга и управление на марката.

 

История на интернет

След създаването на компютрите се появил и интернетът.

Създаването на интернет (мрежа от мрежи) започва още от 60-те години на 20-ти век, но масовото му навлизане е в началото на 90-те години на 20-ти век, когато се изобретява и www (мрежа от сайтове достъпни чрез хипер връзки).

Първите сайтове са били прост текст със снимки, след което с интегрирането на системи за управление на база данни са се развили.

Имейл Маркетинг

Имейл маркетингът е първият медия канал който се разви с такава скорост, като успя да интегрира и надгради многократно всички други рекламни канали, съществували до сега:

Първо имейлът навлезе с максимална скорост. Yahoo и Hotmail се оформиха като световни лидери. С навлизане на имейла масово започна и спамът. Маркетолозите се усетиха, че може да го ползват като канал за реклама и това да събираш много имейли и да им изпращаш рекламно съобщение беше ценно. Имаше времена, когато човек, когато получи имел четеше всеки един от тях, дори да беше рекламен. Сега, това не работи. (Първата имейл маркетинг кампания 1978 Gary Thuerk, който е промотирал компютри през АПРАНЕТ (предшественикът на интернет) и се счита за бащата на SPAMа )

1991 – създава се Hotmail

1994 – създава се Yahoo

Уеб сайтове

Фирмите осъзнаха необходимостта от това да имат уеб страници и това се превърна в световен феномен в следващите 15 години. Първоначално сайтовете се правеха в чист HTML и CSS след което започнаха да стават все по-красиви и функционални. Днес огромна част от сайтовете се правят на системата WordPress, която е най-ефективна и лесна за създаване на уеб сайт с минимални знания. Дизайнът за много от визиите, както и за рекламните кампании и до днес се прави на Adobe Photoshop. Забавен факт, но браузърът на Майкрософт и до днес сигурно е най-популярния в много страни по света особено сред хора, които не знаят, че има алтернативи 🙂

1988 – Adobe Photoshop – първа версия

1994 – Microsoft създава Expower

2003 – Wodpress

 

Блогове

Някъде в края на деветдесетте години започва блогингът. Световен феномен. За пръв път да може да напишеш нещо и да се чете от безброй хора по цял свят. Най-популярната услуга за блогинг днес е Blogger (на Google). Блогинга е в основата на маркетинга чрез съдържание, за който ще стане по-късно дума.

1997 –  Започва блоггинът

1999 –  BLOGGER (2003 купен от Google)

Електронна търговия

Едни от първите онлайн магазини датират някъде от 1994 година в САЩ. Най-популярната система за електронна търговия днес е WooCommerce, което е приложение към WordPress. Разбира се днес електронната търговия расте с огромни темпове. Днес всеки може да създаде уеб сайт и да продава онлайн, но исторически погледнато фирми като Amazon ще погълнат всички малки рибки и един ден ще пазаруваме само от няколко световни доставчика.

1995 – Amazon & Ebay

Търсачки и SEO

След бума на сайтове, блогове и онлайн магазини се появява и крещящата нужда от търсачка. Google не е първата търсачка, но е тази, която става лидер и до днес вече двадесет години. Със създаването на търсачките се появи и платената реклама в тях, както и необходимостта от SEO или по-добро класиране в техните резултати. Google се превърнаха във фирма световен лидер в дигиталната индрустрия като техните приложения софтуер и услуги са част от ежедневието на всеки един от нас 20 години по- късно.

1998 – Google

2000 – Google Аdwords

Чат и комуникация

Светът винаги е имал нужда от комуникация, телеграф, телефон, имейл, но революцията идва с чата. Малко от вас сигурно си спомнят за така наречените chat rooms  и ICQ популярни далеч преди Skype, Viber и Watsup. Истинският бум стана, когато можеше вече да комуникираме със звук и картина.

1996 – ICQ

2003 – Skype

 

Социални мрежи

Чатът не беше достатъчен.Хората имаха нужда не само от комуникация един между друг, но и да се чувстват част от общество, това стана благодарение на социалните мрежи. Едни от първите такива бяха MySpace и Friendster, като след появата на Facebook и Twitter те бързо залязоха. Facebook e световен феномен, техните продукти и услуги са част от ежедневието на почти всеки човек днес. Десет години по-късно дойде и гениалната идея за социални мрежи, в които се споделят само снимки и видео без линкове и това ограничи медиите от пускане на фалшиви новини към външни сайтове и така днешните младежи се влюбиха в Instagram и Snapchat.

2003 – Myspace

2004 – Facebook

2006 – Twitter

2010 – Instagram

Видео Маркетинг

2005 –  година се роди моят любим уеб сайт YouTube и тогава за пръв път всеки човек можеше да застане пред камера и микрофон и да говори, пее, играе, преподава и т.н. Видеото се превърна в неотменна част от ежедневието на всеки един от нас, както и като неизменен канал за маркетинг.

Мобилен Маркетинг

Въпреки, че телефонният маркетинг започва десетилетия по- рано, за пръв път телефона се превръща неразделна част от човека.

2007 –  е годината на  Iphone и началото на смартфоните и  на мобилния маркетинг. Създаването на смартфона направи огромна промяна в начина, по който хората комуникират, четат, слушат, гледат, снимат, предават, продават информация. Това направи огромна културна и социална промяна в човечеството,разбира се със своите плюсове и минуси.

Аудио и подкаст

Днес видеото и четенето отнемат много време. Запомнете най-скъпото нещо на този свят днес е времето. Това даде сила на развитието на аудио услугите и така се появиха както подкастите, които не изискват вниманието на очите ти, така и услугите за гласови команди като Alexa и Google Echo, които ще завладеят света съвсем скоро, когато се измисли технологично как да бъдат бързо преведени и локализирани за отделните пазари.

 

Всички тези промени през последните 30 години налагат смисъла и нуждата от нова дигитална култура и законови регулации една, от които беше през 2018 GDPR.

Бъдещият маркетинг?

Какво предстои? VR, AI и може би телепортиране 😀 нямам търпение да видя.

Чак телепортиране няма да е необходимо, защото мястото като локация няма да е важно вече, така, че по-усъвършенстван VR може би ще бъде следващият огромен технологичен скок.

Знам едно, днес промените стават по-бързо от вчера. Корпорациите като Facebook, Google, Microsoft и Amazon ще изкупуват всичко с потенциал и реално ще получаваме услуги от само няколко световни корпорации.

Повече за отделните маркетинг концепции и бъдеще на маркетинга може да научите тук,

Защо ви разказах за различните медии и за различни рекламни канали. Има нещо общо в тях…

Маркетинг чрез съдържание

Ако има едно нещо, което бива да бъде запомнено днес е, че без значение в коя от “ЕПОХИТЕ”, вестници, радио, телевизия, интернет, мобилен маркетинг, аудио, видео, VR и каквото и да дойде, най- важното нещо е КАЧЕСТВЕНО СЪДЪРЖАНИЕ, което да носи стойност на приемащия, ако искате да му спечелите вниманието и после времето му!

Автор: Иван Петров
01.09.2018г.

# Сподели ако ти беше полезно!

ЗАТВОРИ
shares