Outbound или Inbound Маркетинг (натрапване или разрешение)

Outbound или Inbound Маркетинг (натрапване или разрешение)

В тази статия ще разгледаме каква е разликата между Inbound маркетинг и Outbound маркетинг.

В маркетинга има основно два варианта на предоставяне на дадено съдържание (информация): PUSH и PULL.

Веднага ще ви дам пример и за двете, който не е обвързан с маркетинг за да го разберете:

Push е тогава, когато на едно бебе се опитвате да го нахраните с някакво бебешко пюре и му пъхате лъжицата в устата, а то се върти и не иска да я изяде. Тогава се опитвате с други “маркетингови трикове” да го накарате да си отвори устата, за да му я мушнете бързо, и ако не му хареса, няма шанс да го излъжете втори път!

Pull е тогава, когато същото бебе тъкмо се е научило да ходи и вие го залъгвате със най-любимото му нещо за ядене (примерно една солета) да ви следва през целият парк, защото иска да я изяде! Дали много иска солетата? ДА! Дали ще ви следва ако му давате солетка след солетка? Да!

Това е и разликата между Inbound маркетинга и Outbound маркетинга.

Outbound маркетинг

Традиционно при Outbound маркетинга фирмите наемат пространство в телевизионни канали, радио канали, уеб сайтове, сайтове за видео споделяне, пътища, сгради и други и поставят техните банери и билборди, чрез които се рекламират.

По-силната форма на аутбоунд маркетинга се казва натрапващ маркетинг (interruption marketing), Където рекламата примерно прекъсва ценното съдържание,заради което потребителя прекарва времето си в този ТВ канал или уеб сайт. За пример за такова съдържание са: турски сериал или видео с котенца и в средата на това съдържание се пуска реклама или пък се слага банер в средата на текста, което прекъсва вниманието на зрителя или читателя, за да може той да прецени и да кликне върху рекламата или да запомни даденият бранд и по-късно да си купи продукта или услугата.

Форми на Outbound маркетинг са всички видове аудио и видео реклами, банери във вестници, списания и сайтове, прекъсващи съдържанието реклами във Facebook и YouTube, спонсорирани постове, студени обаждания по телефона, спам имейли и всяка друга нежелана реклама и комуникация.

Както сами може да се уверите рекламодателя използвайки всички тези канали за Outbound маркетинг натрапва (избутва) информацията към потребителя.

Много хора все повече споделят, че този тип реклама е дразнеща и не работи. Хората вече не гледат банерите по сайтовете, нито рекламите по телевизията, тоест тази реклама не може да им влияе за моментална попука. Истината обаче е, че този канал за реклама е подходящ за масови продукти с голям рекламен бюджет и ето защо:

Масовият потребител е мързелив

Масовият потребител не търси най-доброто решение, а се е оставил на течението, като избира това което е най-достъпно за него без да прави много усилие в проучване.

За да рекламирате обаче продукт или услуга на масовият потребител ще трябва да похарчите много пари за реклама. Не очаквайте че с три гледания на рекламата той ще запомни за продукта ви, както много маркетолози твърдят. В днешният претрупан с информация свят ви трябват поне десет гледания! Това са много пари за реклама. Много малки фирми се подвеждат да правят Outbound маркетинг точно поради незнанието как работи маркетинга и затова не успяват, и финишират с големи сметки за реклама без продажби.

Интелигентните потребители се влияят по-малко от реклами

Интелигентните потребители отделят повече време за проучване на даден продукт или услуга преди да вземат решение за покупка и често масовите продукти не са за тях, защото не покриват всички техни нужди.

Inbound маркетинг

инбоунд маркетинг - inbound marketing

Inbound маркетингa работи по силата на привличането. Това а като много да харесваш някой и да го преследваш навсякъде. Това е като да създаваш лоялни последователи (фенове), които (вижте тук,) сами да говорят за вас и да споделят за това, което правите – тоест сами да ви правят реклама. 

Inbound маркетингa е почти изцяло обвързан с инструментите на дигиталия маркетинг и затова се извършва основно онлайн.

Как се прави Inbound маркетинг?

Inbound маркетинг се прави чрез създаване на интересно СЪДЪРЖАНИЕ, а не чрез наемане на място за реклама покрай интересно СЪДЪРЖАНИЕ. (пак го прочетете ако трябва 🙂 Важно е!)

Кое съдържание е интересно?

За масата от хора всяко нещо, което блести, провокира, разсмива, забавлява е качествено съдържание. Замислете се сами? Затова се правят всички тези сериали, телевизионни предавания, риалити шоута,и подобни. В интернет са всички: котенца, кученца, скъпи, коли, бижута, часовници, къщи, частни самолети, снимки на красиви места за почивка, силиконови устни и гърди, клюки, политика и всякакво друго съдържание, което привлича масата от хора. Това е, което е интересно за повчето хора.

Интелигентните хора като цяло са по-малко като процент и те могат да бъдат привлечени отново чрез интересно СЪДЪРЖАНИЕ, но което да придава реална практическа и градивна стойност за тях и за обществото. Те се интересуват от образователно и задълбочено съдържание.

Защо се създава съдържание?

Съдържанието се създава, за да може да покажете на удиторията какво е вашето мислене, вярвания и за каква мисия се борите. Ако аудиторията хареса мисията за която се борите и вярва във вас и харесва начина, по който го правите тя ще ви последва. Тоест вие ще изградите последователи. Верни фенове, които рано или късно ще ви станат клиенти под някаква форма.

Това е в основата в изграждането на бранда.

Феновете, каналите за дистрибуция, съдържанието и бранда който ще изградите ще бъдат вашите дигитални активи.

Както виждате, вие създавате актив около, който има внимание и интерес, а не да наемате мясно на актив където да рекламирате, както е при Outbound Маркетинга.

Inbound маркетинг в основата на изграждате бранд?

Когато изградите бранд, без значение дали ще е около името ви или около бизнеса ви вие ще водите истинските си фенове след вас, те ще ви следват както във Facebook, така и във YouTube, така и във Instagram и в която и да е друга мрежа, защото искат да следват СЪДЪРЖАНИЕТО, което вие създавате.

Всичко това е и в основата на така нареченият маркетинг чрез съдържание. Това е формата на маркетинг, която ще работи във бъдеще.

Време е да привличате хората, да ги съблазнявате чрез техниките за inbound маркетинг и отлично съдържание, а не да ги преследвате.

Доверие в бранда

Доверието в бранда е най-ценният актив. Много известни личности в интернет забравят този факт и с цел да изкарат повече пари, те забравят че последователите ги следват не защото искат да гледат продуктите и услугите, които инфлуенсвът (рекламират) а заради самите тяй и стойността, която им дават. Не търгувайте доверието си за пари. Вашите последователи искат да ви вярват и да са сигурни, че няма да ги метнете (както се казваше в една реклама).

Друго важно: пишете или говорете за нещата, така както ги мислите, а не залъгвайте с купешки думи. На лъжата краката са къси. Когато сте честни и искрени хората ще ви вярват и ще ви следват, и още повече ще ви споделят с техните приятели, защото ще знаят че няма да ги предадете.

Стратегия за Inbound маркетинг

inbound маркетинг стратегия

Инбоунд маркетинг се прави със стратегия. Дори красива девойка в Instagram, която има последователи над 5000 човека има стратегия, с която ги е събрала, без значение дали ги е събрала защото е красива външно или защото е красива вътрешно.

Най-важното нещо е: без значение дали сте фирма или личност, вие трябва да имате фокус на вашето съдържание, което създавате. Не може да сте експерти във всичко. Пишете за това, което сте най-добри и хората ще го оценят. Знайте че бранд и последователи се създават с много време, а се губят много лесно.

Процес на превръщане на един непознат човек в клиент

В “маркетинговата фуния” на процеса на продажба има три основни етапа на една продажба:

  • Awareness (запознаване с бранда),
  • Consideration (опознаване на продуктите и услугите) и
  • Decision (продажба или запитване).

На първият етап със запознаване с бранда потребителя попада на някоя статия или видео, което сте направили по темата, която го интересува и съдържанието му харесва и той решава да ви последва и да се абонира за вас. Другият вариант е да попадне при вас след препоръка от приятел.

На вторият етап след като ви следва и получава регулярно от вас съдържание,което го интересува, той започва да обмисля идеята че може вие да му помогнете с неговият конкретен проблем.

На третият етап той ви се обажда или прави запитване.

Тук има едно правило, колкото по-дълго някой ви следва и ви се обади тогава, толкова повече доверие ще има във вас и ще ви е по-верен клиент.

Истината е че пък ако ви следва много дълго, в крайна сметка може и никога да не ви стане клиент, но пък имайте предвид, че може да ви препоръча на някой друг, който може да е вашият клиент!

Ако проследите историческото развитие на маркетинга, виждате че той става все по-комплексен с годините и ако следите статиите ми, за който разказвам за ранните години на маркетинга и четете днес тази, най-вероятно забелязвате, че има огромна разлика от началото, когато е достатъчно просто да сложите един банер и хората да кликват защото е шарен до днес когато трябва да сте истински психолог и лидер за да накарате хората да ви последват и да станат вашия верни последователи и някои от тях клиенти.

Inbound маркетинга е съвременна маркетинг концепция, която наистина работи и бива да бъде използвана във всеки бизнес, в който има приложение!

Надявам се че ви беше интересно ще продължа да развивам темата за вас.

# Сподели ако ти беше полезно!

ЗАТВОРИ
shares